Solformørkelsen 11. August 1999.

 

 

Astronomiske fænomener er i min verden spændende. Jeg var derfor besluttet på at tage ned for at se solformørkelsen i Østrig eller Ungarn.

Jeg har tidligere set partielle formørkelser i 1954 på Bornholm og i 1982 i Veddelev. Der delte månen og jorden solen i 2 dele. Det har jeg på foto, som hænger i klinikkens venteværelse. I 1990 var jeg i Finland ved Lahti og oplevede en total formørkelse, hvor sol dog desværre var dækket af skyer. Vi så dog det mørke bånd, der med en jets hastighed glider over himlen. Det er også i venteværelset. Jeg var klar over, at det også kunne blive tilfældet denne gang.

Vi var taget til Ljubljana først på besøg og tog derfra kl. 15 d. 10.8 for at nå op til den nordlige del af Attersee i Østrig, idet jeg i Slovenien erfarede, at alle slovenere ville til Ungarn. Jeg forudså derfor trafikkaos på den strækning. Da vi kom op nær Salzburg viste det sig, at der var endnu et vejarbejde, og nu var klokken ca. 21, og det begyndte at blive mørkt. Vi kørte fra motorvejen for at finde et værelse. Men andre havde også fået den geniale ide at overnatte nær centerlinien, så hver gang vi gik ind for at få et værelse, var alt besat. Der var ved at gå lidt panik i os. Skulle vi overnatte i bilen eller køre tilbage til Salzburg og finde et hotel dér. Man skal vide, at man kører på små veje, kulsorte og med sving, så man kunne køre ca. 30 km/timen. Klokken. nærmede sig 21.45, og jeg var godt træt. Vi holdt da ud for et hotel, der lå lidt oppe, og jeg skønnede, at derfra måtte der nok være en god udsigt, hvorfor udsigten til et ledigt værelse var lige så lille. Min hustru pressede mig til at gå derop alligevel.  I receptionen så jeg, at man ikke bookede elektrisk, men med en protokol, og der var navn ved alle værelser. På forespørgsel svarede jeg nærmest automatisk, om de havde et værelse og regnede med at skulle gå straks. Svaret var at alle værelser var optagede, men til det ene bestilte var de ikke dukket op. Jeg så lige på receptionisten og spurgte hvor længe de ville vente! Hun kiggede et øjeblik, smilede og sagde, ja det var da rigtigt nok! hun ringede et par gange, og så fik vi værelset. 5 sekunder efter kom en østriger bagfra hurtigt hen til skranken. Kan jeg få et værelse? Desværre, vi har lige givet det til den herre (mig). Da var jeg glad for at min hustru ikke var gået ind på et toilet ved de tidligere stop. Sjældent har jeg været så hurtigt fra "kælder" til "himlen", og det blev fejret med champagne.

Det viste sig næste morgen, at vi tilfældigt var kommet på HOTELLET (HÄUPL) lige præcist i toppen af søen i landsbyen Seewalchen. Nu skulle vi bare vente til kl. blev 12.41 - 12.43. Vejret var godt, dog med nogle store skyer der drev forbi med huller med blå himmel. Hvad skulle det blive?

12.39 gled en stor fed mørk sky for solen, som nu var dækket 95 %. 12.40.30 gled skyen væk igen, og 12.41 slukkede månen solens lys.

 

Det er en fantastisk oplevelse. Det er virkelig som man slukker for en lyskontakt. Pga. af det indirekte lys 50km ude til begge sider bliver det ikke så mørkt som man kan få fornemmelse af via TV. Det bliver meget mørkt. Farven er pga. det indirekte lys brun. (brun er summen af alle farver i svag styrke, medens alle farver blandet på en roterende plade giver farven hvid, som vi husker fra fysiktimerne!). Ser man på koronaen med det blotte øje, er den meget smal, men fotograferer man koronaen, bliver den radiære bredde til en vis grænse bredere og bredere med stigende lukketid. Jeg opgav hurtigt video, da jeg manglede filter. Jeg tog derefter foto, idet jeg blev ved med at øge exponeringstiden fra 1/1000 del sekund til 2 sekunder. De første blev ikke til noget, men fra 1/60 del sekund begyndte koronaen at kunne ses.

Da Diamanten kom, begyndte skyerne at komme igen.

Diamanten er ligeledes et fantastisk fænomen, som dog kun varer få sekunder. Jeg kom til at stå fascineret deraf i vel ca. 5 sekunder. før jeg fik klikket igen, men da var det allerede (for)sent til rigtigt at vise, hvad det er. Når månen så går videre væk, er der igen hurtigt normalt lys, og solen virker som en halvmåne.

Solformørkelse er en fascinerende oplevelse også for dem, som ellers ikke tror, de kan fascineres af dette fænomen. Der kommer 14 solformørkelser frem til og med år 2020 forskellige steder på jorden.

 

I 2008 er det i det nordlige Grønland (en slags dansk solformørkelse). I 2001 0g 2002 er det begge gang i på samme sted i Angola. Så der er muligheder endnu for de som vil se fænomenet i virkeligheden og suget og begejstringen hos tilskuerne er intens. God fornøjelse.

Jens og Ulla Bruun