Forfodsplatfod - Pes Planus Transversus


Forfodsfald har oftest som forudsætning en hammertåstilling. I andre tilfælde kan man få tilstanden også ved at nogle eller alle bøje muskel til foden er blevet for korte. Endelig kan det ses ved stiv storetå eller efter operation for dette eller skæv storetå (Hohmann/Mitchell).
Ved disse tilstande kan man ikke afvikle på foden, uden at trykket på de små ledhoveder i forfoden stiger til ufysiologiske størrelser, og det kan foden ikke klare i det lange løb.
Der kommer trykforandringer i huden med ligtornedannelse, hvis der er hammertæer eller blot diffust øget huddannelse.

Det er vigtigt for den videre behandling af forfodsfald, at man gør sig den tilgrundliggende lidelse klart.Ved hammertæer og stiv storetå  må man overveje, om disse bør tilbydes konservativ eller operativ behandling. Konservativ behandling af hammertå består i at lave et indlæg enten med pelotte til den mobile hammertå eller et sommerfugleindlæg til den rigide hammertå.
Begge dele kan ofte med fordel suppleres med stiv forfodsgænge i sværere tilfælde.
Ved forkortede muskel tilstande, skal man behandle konservativt ved at søge at ophæve effekten af forkortningen ved at sætte en stiv forfodsgænge under skoene og eventuelt noget hælforhøjelse.
Ved følgetilstand efter operation for skæv storetå (Hohmann/Mitchell seq.)er et indlæg med 6 mm elevation under ledhovedet af 1 tåstråle (caput metatars 1) en uovertruffen løsning.
Hvis en stiv storetå er forårsaget af forkort bøjesene, skal man alene anvende stiv forfodsgænge.Hvis en stiv storetå er forårsaget af slidgigt, kan man i starten nøjes med stiv forfodsgænge.
Senere kan det blive nødvendigt at lave en Keller operation. En sådan fod kan senere komme til at lide af forfodsfalds symptomer. Tilstanden kan så ofte klares med indlæg eller gænge. I nogle tilfaælde står man sig ved at operere (Keller seq.)

Sommerfugleindlægget


der er indtegnet, hvor mellemfodsknoglerne ligger i forhold til indlægget. Stregen svarer til det tværsnit, som ses neden under.

Tværsnit i sommerfugleindlægget. Man ser, at mellemfodsknoglen får lov til at falde lidt ned, uden at trykket under de pågældende ledhoveder stiger. Bemærk at det fedtvæv (gul farve), der skal være mellem knogle og hud, er presset op på hver side af bøjesenen og knoglen. Det er derfor, det gør ondt at gå på sådan en nedsunken forfod.

Sko med stiv forfodsgænge.


Relativ høj hælet damesko med stiv forfodsgænge


Damesko med lavere hæl og stiv forfodsgænge.


Herresko med stiv forfodsgænge.

MBT-sko