Hælsporer - Fascitis plantaris


Navnet hælsporer  er egentligt fejlagtigt, men meget indgroet i lægeverdenen. Egentligt er det en længere varende overbelastning af hælballens trædepude på den indre, forreste del.
Aflastes denne del rigtigt, bliver man i løbet af nogle uger/måneder symptomfri. Problemet er, at smerter breder sig som ringe i vandet med tiden, og så har man smerter i starten af behandlingen, selv om den er korrekt startet.
På tegningen over hælen set fra siden, kan man se, at man skal have et indlæg under hælbenet så dette understøttes, men så heller ikke længere frem. Så aflaster man den del af hælballen, der ligger foran, og det er det, man skal opnå. Samtidig er det kun den indre del der skal aflastes. Formen bliver derfor som et J, og indlægget er derfor døbt til et J-formet indlæg.
Det kan laves af en korkkile, hvor den indre 55% og i længden 70% fjernes som vist på fotoet. Man SKAL bruge korkkiler med 10mm på det højeste sted. 5mm er for lidt. Det er meget vigtigt, at hælbenet er understøttet. Er der skåret for langt bagtil, vil kanten gøre det umuligt at bruge indlægget.


Nyt design på aflastningsindlæg